HomeHubyar Sultan

Hubyarın Kardeşi M. Baba

Hubyarın Kardeşi M.Baba 3 Temmuz 1243’de Kösedağ Savaşı’ında Hubyar Sultan’ın Kardeşi Melül Baba’nın Şehid Düşmesi (İmamın anlattıkları, Köyün adı

Banaz Türkmen Kurultayı
Hubyar Sultan ve Hubyar Abdal Söylencesi
Veli Baba Anşa Bacı

Hubyarın Kardeşi M.Baba


3 Temmuz 1243’de Kösedağ Savaşı’ında Hubyar Sultan’ın Kardeşi Melül Baba’nın Şehid Düşmesi (İmamın anlattıkları, Köyün adı, İmamın adı, Melül Baba’ nın türbesi)
Sivas-Zara-Akören köyünden Yusuf Çınar – Ilıca köyünden Osman Yıldırım (Hoca diye tanınıyor-köyde de İmamlık yapıyor.) ve Osman Yıldırımın dinlediği yörede Bilgeliğiyle tanınan ve 1960 larda ölen yaşlı nine Hatice Ana ; Zaranın Akören – Ilıca – Kargılı – Eymür ve civar köylerinin bulunduğu tepelerde yatan bazı Ulu zatların Hubyar Köyünde bulunan Hubyar Sultan’ ın kardeşleri olduğunu anlatmaktadırlar. Bu kişilerin bazıları üstelik Hubyar Tekkesini hiç görmemiş ve sünni insanlar. Anlatılanlara göre Şu an Bölgede yatırları bulunan Sarı Baba – Bağrı açık Melül Baba ve Şahin Baba , Çörmük Baba ve isimleri unutulan bu 7 kardeş (Birisi Hubyar Sultan ) Alaadein Keykubatın Kösedağ savaşı sırasında Horasan dan bölgeye gelmişler ve bir kış mağarada konakladıktan sonra (Mağara şu an heylan nedeniyle kapanmış) savaşa katılmışlar ve Kösedağ savaşı esnasında şehit düşmüşler. Hubyar Sultan sağ kurtulmuş. Ayrıca bölgede çifte kızlar denilen bir yatır bulunmakta bu yatırda iki kız bulunduğu bunlarında Kösedağ savaşında Selçuklu ordusunda yer aldığı ve şehit düştükleri anlatılıyor. (Hubyar Köyünde yedi kızlar benzer şekilde toplu mezarda yatıyorlar – hiç evlenmeden öldükleri anlatılır.)
Ayrıca bu savaşta Ehlibeyt soyundan gelen Köse Süleyman (Köse Baba ) ve kız kardeşinin şehit düştüğünü onların mezarının da kösedağ da olduğu anlatılıyor.
Aşağıdaki görüşlerine bizde iştirak ediyoruz. Yerel araştırmalar yapan YUSUF ÇINAR’ın “Kuşçu Köyü” çevresinde (Kösedğına yakın) çok sayıda Alevi Babası şehit olmuşki bunlardan 3 kişi Hubyar Baba’nın kardeşi. Ölüm tarihlerini 1236 diyor ve ardındanda Kösedağ savaşında şehit düştüklerini söylüyor. Tam bir çelişki. Beydillilerin bölgeye gelişi 1223-24 yılları.Em.Astsb. Hüseyin Bay’ın hatalarıyla birlikte yazdıkları daha doğru. Ayrıca Hubyar Sultan’ın 11 yıl Alanya’da kalarak cam imalatı işleriyle uğraştığı anlatılmaktadır ki; Alanya kuşatmasına katılma olasılığı vardır. Kat Köyündeki toplantı da yine Babaile İsyanına katıldığının delili. Melul Baba’nın ise Hace Bektaş Veli’in Kardeşi Menteş gibi babailer olayında Sivas’ta ölmüş olma ihtimali daha yüksek. Hüseyin Bay; Babailer isyanını ilk başlatan “Bayat ve Beydili boylar” olduğunu söylüyor ki, Çorum-Amasya-Tokat-Sivas-Malatya bölgesinde yaptığımız araşırmaları doğrulamaktadır.
Eldeki Belgeleri, söylenceleri, kaynakları taradıktan sonra konu dahada netleşecektir.
Hubyar Sultanin cok gec tarihlerde yasadigini saniyorduk; Seyh Hasan Onar ile cagdas olmasi onemli bir saptama. Ancak 1243 yilinda Giyaseddin Keyhusrev”in yaninda Kosedag savasina katilmis olmasi bize ilginc geldi. Babaileri kıran Sultan ile bir Batini-Babai Seyhinin biraraya gelmesi olasi degil. Cunku Giyaseddin’in ordusu Gurcu, Frank , Kıpcak paralı askerlerinden ve Ikta sahibi emirlerin sipahileri ve Sultanin merkez kuvvetlerinden (muhafizlar) olusuyordu. Hubyar bu savasa katilmis ise Ikta sahibi bir Selcuklu Emiridir ve Babai hareketinin disinda bir isbirlikci Seyhtir. Bize kalirsa Sultan Alaaddin I. ile iliskili olmalidir. Nasil ki Seyh Hasan’in Alaiyye deniz savasinda, karadan okcu birlikleriyle Sultan Alaadin’i destekledigini bazi nesnel kanitlarla soyleyebiliyorsak; Hubyar Sultan”in 1230 yilinda Sultan Alaaddin”in yaninda Celaleddin Harezmsah’a karsi Yassicimen savasina katilmis olabilecegini tahmin edebiliriz. Kuskusuz Kosedag savasina iliskin somut belge varsa birsey diyemeyiz ve o zaman Hubyar’i Babai Seyhlerinden sayamayiz. Zaten Kösedağ savaşına Hubyar Sultan’ ın destek verdiğine dair bir söylence bulunmamaktadır. Kardeşinin katılmış olma ihtimali olabilir.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: